Herinneringen aan Stormschool Bloemendaal 2


”HERINNERINGEN AAN DE STORMSCHOOL BLOEMENDAAL” Fototentoonstelling van 15 mei tot juli 2016.Herinneringen aan Stormschool Bloemendaal

”Hoogeschool van het gevecht”

In militaire kringen van ons land is de Stormschool van Bloementaal welhaast een begrip geworden, een begrip van modeltraining voor gevechtshandelingen zoals die zich in de laatste jaren hebben ontwikkeld. Aan de meeste burgers echter is het bestaan van deze ”hoogeschool” voor het gevecht in ons land vrijwel onbekend.

Zo luidde een weekbladartikel in 1946.

Wat herinner nog aan de Stormschool en waar stond deze” Sinds 1 oktober 1945 was de Stormschool gevestigd op het landgoed Wildhoef. Er lag een huurcontract voor 10 jaar. Door de komst van deze Stormschool werd Bloementaal in een klap garnizoensplaats.

Herinneringen aan Stormschool BloemendaalAanvankelijk opgestart als de infanterie Depot werd de naam in 1946 gewijzigd in ”Stormschool Bloemendaal” dit jaar 70 jaar geleden.

Op 29 april 1949 vertrekt de Stormschool naar Roosendaal waar zij nog steeds aanwezig is onder de naam Korps Commando Troepen gevestigd in de Engelbert van Nassau Kazerne.

Reden om daar even bij stil te staan. Vanaf 15 mei wordt in de parktuin van Wildhoef een foto expositie gehouden van 20 fotoborden die de tijd dat Wildhoef kazerne was doet herleven.

De tentoonstelling is vrij te zoeken. Wildhoef heeft haar tuin hiervoor beschikbaar gesteld.


Laat commentaar achter

2 Gedachten over “Herinneringen aan Stormschool Bloemendaal

 • Douwes Erven

  Een originele manier om een binnenwater over te steken hoor, maar ook nogal opvallend.
  Het erfgoed is goed beheerd en goed bewaard gebleven voor wat betreft Bloemendaal.
  Dus als je een medaille rechts draagt, is dat een geërfd gedenkteken.
  En als je de ridderorde links op het hart draagt, weet elke ingewijde
  dat alleen de geridderde persoon zelf dat mag doen.
  Gister, 15-05-2016, weer wat geleerd.

  Met vriendelijke groet,

  Familie Douwes.

 • Robert W.F. Verrijk

  Het was een bijzondere dag. Het weer zat mee en de stemming was opperbest. Een terugblik op een historische periode van Bloemendaal is een bijzondere gebeurtenis. Allen die aan deze dag hebben meegewerkt wil ik namens de Stichting Oorlogs Historie Bloemendaal hartelijk danken voor hun inzet. Dank ook aan de Winkeliersvereniging Bloemendaal-dorp. Een leuke reactie van de fam. Douwes en daar kan nog een kleine opmerking bij. Het is alleen de familie in rechte lijn toegestaan – dus zoon, dochter, klein zoon of dochter en echtgenote – op rechts een onderscheiding van dierbaren te dragen als eerbetoon en dan alleen op officiële gelegenheden zoals een herdenking. Dit staat vaak op een uitnodiging vermeld. De tocht met legervoertuigen door het centrum van Bloemendaal riep letterlijk herinneringen aan vroeger op. Ook het afzetten van kruispunten door militairen om de colonne ongehinderd door te laten gaan, droeg daar aan bij. Bloemendaal bedankt.